KDH jasnú podporu kandidátovi na post predsedu NSK nevyjadrí

15.11.2013 Nitra

Nitra 15. novembra (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odporúča voličom pred druhým kolom volieb na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja voliť kandidáta, ktorého volili v prvom kole. Pre TASR to povedal krajský predseda KDH Marián Radošovský. Otvorenú podporu hnutia jednému z kandidátov odmietol komentovať. „Myslím, že takéto vyjadrenie stačí. Ďakujeme našim voličom za ich podporu v prvom kole a zároveň ich vyzývame, aby sa v čo najväčšom počte zúčastnili volieb v druhom kole, pretože ich účasť je dôležitá. Naši voliči najlepšie vedia, koho majú voliť,“ povedal Radošovský. 

V prvom kole volieb na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja si voliči vyberali zo siedmich kandidátov. Do druhého kola, ktoré bude v sobotu 23. novembra, postúpil 62-ročný Milan Belica (Smer-SD, SNS, Agrárna strana vidieka) a 55-ročný Tomáš Galbavý (Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SDKÚ-DS, SMK). Belica získal v prvom kole 46,87 percenta hlasov a Galbavý 37,34 percenta. Tretí v poradí Peter Oremus získal 10,16 percenta hlasov, ani jeden z ostatných kandidátov sa nedostal nad dve percentá hlasov. Volebná účasť v Nitrianskom kraji dosiahla 17,9 percenta.

Bezprostredne po voľbách Belica nedokázal odhadnúť, ako sa v druhom kole rozložia hlasy, ktoré získali kandidáti nepostupujúci do druhého kola. „Samého by ma to zaujímalo, bude to veľmi dôležité,“ povedal. Pred druhým kolom volieb využije klasické formy kampane, o mítingoch neuvažuje. „Chodím medzi voličov už roky, nepotrebujem robiť žiadne mítingy.“ Jeho vyzývateľ Galbavý začal bezprostredne po prvom kole volieb pracovať na tom, aby ľudia pochopili, že tieto voľby sú dôležité, a aby sa na nich zúčastnili. „Urobím všetko preto, aby som ľudí mobilizoval. Samozrejme korektnou a slušnou cestou.“ Podľa vlastných slov bude v teréne medzi ľuďmi presviedčať voličov, že zmena v stagnujúcom kraji je nevyhnutná.

Tretí najúspešnejší kandidát vo voľbách Oremus nepodporí v druhom kole ani jedného z kandidátov.Podľa vlastných slov patria obaja k ošúchaným politikom, ktorým ide o funkcie a nie o záujmy občanov.
 

Vyberte región